Scroll Top

Liofilizatori Freeze dryer

Proizvodimo liofilizatore kapaciteta 15kg,  80kg i veće u skladu sa potrebama Vaše proizvodnje.

Liofilizacija odnosno sušenje zamrzavanjem (freeze dryer) je široko korišćena metoda za dehidraciju proizvoda.

Vakuum sublimaciono sušenje (liofilizacija) je procedura izvlačenja vlage iz proizvoda metodom sublimacije koje obezbeđuje isparavanje vode iz leda bez prelaza u tečno stanje. Tehnologija predviđa procez zamrzavanja sa daljom liofilizacijom pod dejstvom vakuuma. Iz zamrznutog proizvoda voda se izvlači bez procedure otapanja zahvaljujući ubrzanom isušivanju u uslovima niskog pritiska. Vakumiranjem se postiže izvlačenje vode iz sirovine bez gubitka njenog svojstva i strukture. Sušenje metodom sublimacije (liofilizacija) smatra se naprednim tehnološkim rešenjem koje obezbeđuje dobijanje dehidriranih proizvoda sa najvišim standardima kvaliteta i najdužim rokom trajanja. Tehnologija liofilizacije ima primenu u prehrambenoj, farmaceutskoj industriji kao i u drugom granama privrede. Proces sušenja putem liofilizacije odvija se u uslovima niske temperature i niskog pritiska. Takvi uslovi obezbeđuju maksimalno očuvanje strukturne celovitosti proizvoda kao i njegovog kvaliteta.

Prednosti liofilizacije u odnosu na klasičan način sušenja proizvoda je u tome da se fizičko-hemijski sastav proizvoda neznatno se menja u odnosu na svež proizvod. Liofilizovan proizvod može u potpunosti da bude obnovljen do prvobitnog svežeg stanja. U procesu liofilizacije umanjuje se težina samog proizvoda i ne iziskuje posebne temperaturne uslove kako za čuvanje tako i za transport.

Liofilizacijom je moguće dugotrajno čuvanje hrane, lekova, bioloških supstanci i ostalih namirnica. U prehrambenoj industriji proizvodi osušeni metodom liofilizacije čuvaju sva svoja korisna svojstva, mogu da budu očuvani do 5 godina bez gubitka arome i ukusa u temperaturnim režimima +-50C.

Konstrukcija liofilizatora

Uređaj za liofilizaciju se sastoji od: komore za sušenje, rashladnog sistema sa rashladnim agregatom, vakuum sistema sa koji u sebi ima vakuum agregat, sistem upravljanja koji u sebi ima elemente kontrole i automatizacije procesa sušenja, sistem zagrevanja.

Please select contact form in "Contact Form" section